Feeds:
Публикации
Коментари

Archive for 17.05.2007

wine.jpg

Оказва се, че в блоговете се обсъждат и други хубави неща от живота освен ИТ, маркетинг, политика и домашни любимци.

Статистика на Technorati показва развитието на „винената“ блогосфера. Прегледах някои от блоговете, наистина съдържанието им е качествено. Ако и вие сте любител на вината, задължително хвърлете по едно око на винените блогове:

 Топ 20 на блогове за вина:

01 Vinography
Alder Yarrow, САЩ, Technorati-Ranking:  4.861

02 Stormhoek
Jason Korman, Южна Африка, Technorati-Ranking: 9.357

03 Fermentation
Tom C Wark, САЩ, Technorati-Ranking: 13.271

04 Winelibrary TV
Erik Kastner, САЩ, Technorati-Ranking: 13.548

05 Wine Outlook
Farley Walker, САЩ, Technorati-Ranking: 15,678

06 Bainbridge on Wine
Steve Bainbridge, САЩ, Technorati-Ranking: 17.270

07 Dr. Vino
Tyler Coleman, САЩ, Technorati-Ranking: 18.248

08 Winecast
Tim Elliott, САЩ, Technorati-Ranking: 21.640

09 Spittoon
Andrew Barrow, Англия,  Technorati-Ranking: 25.304

10 Lenndevours
Lenn Thompson, САЩ, Technorati-Ranking:  25.461

11 Winehiker Witiculture
Russ Bebee, САЩ, Technorati-Ranking: 33.952

12 Pinot Blogger
Joshua Hermsmeyer(Capozzi Winery), САЩ, Technorati-Ranking: 35.211

13Basic Juice
Beau Jarvis, САЩ, Technorati-Ranking: 35.843

14 Alawine.com
Ken W., САЩ, Technorati-Ranking: 37.038

15 Aristide
Giampiero Nadali, Италия, Technorati-Ranking:37.766

16 Grape Radio
Brian Clarke, САЩ, Technorati-Ranking: 38.134

17 Oenoline
Wilfried Robert, Франция, Technorati-Ranking: 40.056

18 Drink Tank
Mario Scheuermann, Германия, Technorati-Ranking: 44.578

19 Cal Wineries
Ryan Fujiu, САЩ, Technorati-Ranking: 56.368

20 Winzerblog
Thomas Lippert, Германия, Technorati-Ranking: 57.213

Реклами

Read Full Post »

правоъгълна маса

Започвам да пиша за т.нар. пространствена модалност, която означава комуникация чрез разстояние, територии, лично поле и подреждане на участниците във различни взаимоотношения – около маси, в зали и т.н.

Ще дам пример с моето семейство и как ние се подреждаме около масата вечер. Ние имаме правоъгълна маса. Важно е, защото другите два типа – кръгла и квадратна – „говорят“ съвсем други неща…

prostranstvena-modalnost.jpg

Лидерската позиция А се заема от баща ми, а на позиция С сяда майка ми. Те двамата са в ъглова позиция един спрямо друг, която е подходяща за провеждане на неформален, непринуден разговор. От друга страна, ъгълът създава усещането за частична бариера, в случай че някой се чувства ‘застрашен’.

Аз сядам на конкурентно-отбранителна позиция В спрямо А. Това обяснява защо когато се опитвам да убедя баща ми в нещо, трудно се получава. Освен това и разстоянието между нас е доста по-голямо, отколкото между С и D, на която сяда брат ми. Ако C и D протегнат ръце един към друг ще се докоснат, докато при А и В това няма да е възможно.

Масата се възприема и като въображаем разделител на лични територии, и всеки оказва съпротива при нахлуване в неговото пространство. Най-голямо е това на позиция А – около 1/3 от масата сякаш е негова, а останалите 2/3 си ги разделяме поравно B, C и D. Териториите се „маркират“ най-често с предмети, които съответният човек използва в ежедневието си: пред мястото на баща ми винаги има цигари, запалка и брошура с последните мачове на „Еврофутбол“; пред мястото на майка ми има също цигари, мобилен телефон или някое списание, което чете. И аз слагам цигарите си винаги на мястото си, а до тях има обикновено чаша кафе, разпиляни бели листове, записки и пр.

Телевизорът се намира точно срещу позиция А, което я прави най-удобната за гледане на телевизия. Най-неудобна пък е С, защото ъгълът между телевизора и стола е доста малък и човек трябва да обърне цялото си тяло, за да гледа.

Често в петък имаме гости – 2 съседски семейства, с които живеем къща до къща. Интересното е, че и те си знаят мястото когато идват вкъщи. Никой не ги настанява, те сядат сами там, където несъзнателно са си избрали. Съвсем съзнателно обаче най-близо до А сядат мъжете, а до тях – съпругите им. Именно мъжете споделят най-близка позиция до А и затова сядат на столове в „неговата територия“. И друго неписано правило важи – от дясната страна сяда семейството, с което се познаваме от много години, т.е.  в случая М1 е „дясната ръка“ на А.

Read Full Post »